Akplaza, Yaşam Caddesi 7/13, Söğütözü, ANKARA

Hafta içi 12:00-16:30
Cumartesi : 11:00-15:00

Perinatoloji Nedir ?

Son yıllarda tıp alanında en hızlı gelişen bilim dallarından biri olan Perinatoloji Kadın Hastalıkları ve Doğum biliminin bir yan dalıdır.

Bu bilimin temel ilgi alanı anne ve diğeri de fetus adı verilen anne karnındaki bebek olmak üzere iki boyuttan oluşur. Problemli gebelikler veya gebelik sırasında yüksek risk taşıyan durumlarda gereksinimi olan hastalara yapılacak yaklaşımı disipline eden ve tedavi sunan bir bilim dalıdır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmaya hak kazanmış bir doktor gerekli sınavlardan sonra 3 yıllık bir eğitim sonrasında “Perinatoloji Uzmanı” yani “Perinatolog” olur. Perinatoloji biliminin diğer adı da “Maternal Fetal Tıp” olup, bu dalın uzmanlarına “Maternal Fetal Tıp Uzmanı” da denilir.

Perinatolog, gebelikte görülen tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı gibi komplikasyonların yanı sıra annenin mevcut hastalıklarına eşlik eden gebelikleri takip etmek, çoğul gebelikler, gelişme geriliği, erken doğum, tekrarlayan gebelik kayıpları gibi pek çok sıkıntılı durumda tanı ve tedaviye yönelik yaklaşımları sergilemek, ileri düzey ultrasonografik taramalar yapmak ve ayrıca şüpheli durumlarda koryonik villus örneklemesi (plasenta yani bebeğin eşinden parça almak), amniyosentez (bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan örnek almak), kordosentez (bebeğin göbek kordonundan kan örneği almak) yapmak gibi pek çok riskli yaklaşımları gerçekleştirir. Tanıyı koyduktan sonra tedavisi mümkün olan durumlarda fetal medikal veya cerrahi tedaviyi uygulamak da ilgi alanı içerisindedir. Kısaca perinatolog hem fetusun hem de annenin doktorudur.

Bunlar da İlginizi Çekebilir